Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Zó was de thema-avond op woensdag 20 februari 2013

Minder, maar ook anders!

Een van de best bezochte THEMATER-avonden werd het met bijna 400 bezoekers: iedereen heeft in deze tijd te maken met minder. Niet alleen minder geld, ook minder grondstoffen, minder afval, minder energie. Steeds meer dringt door dat ‘minder’ ook ‘anders’ kan betekenen, en dat dat niet per se verkeerd is. Onder de bezielende presentatie van Jan-Dirk Stouten kwamen ook op deze avond veel nieuwe ideeën over het voetlicht.

Consuminderen is niet alleen maar de tering naar de nering zetten wegens een financiële crisis, betoogde prof. Jan Rotmans als eerste spreker. Zoals hij beschrijft in zijn boek In het Oog van de Orkaan is er meer aan de hand. “Er zijn twee crises, een economische en een ecologische. De afgelopen decennia hebben we de koelkast leeggemaakt en niets teruggezet, alles van de aarde gepakt en niets teruggegeven. Daar krijgen we nu mee te maken.” Het wordt nooit meer zo overvloedig zoals vroeger en dat is dat volgens Rotmans geen slechte zaak. “Er komen fundamentele veranderingen aan in de manier waarop we met grondstoffen omgaan. De consument begint dat langzaam te beseffen, hij wordt een prosument die het heft in handen neemt.”

De tweede bijdrage kwam van Hanneke van Veen en Rob van Eeden, die begin jaren negentig landelijk beroemd werden als zuinigheidskampioenen en oprichters van de legendarische Vrekkenkrant. Inmiddels geven ze serieuze consumentenadviezen over spaargeld, maar tijdens deze THEMATER-avond boden ze een bij vlagen ontroerende terugblik op de tijd dat ze in hun woonmantels energie bespaarden en gebruikte theezakjes te drogen hingen. “Ik ben eigenlijk een bourgondisch type”, verklapte Van Eeden. “Daarin ben ik veranderd, en dan zie je ook hoe moeilijk het is om mensen zo ver te krijgen dat ze anders gaan denken en belangrijker: gaan doen .”

Het Tilburgse damestrio De Zwoelie Troelies deed na de pauze even vergeten dat de avond over een wel heel serieus onderwerp ging. Waarna local hero Irja Verweijen, raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks in de Capelse raad, de zaaldiscussie opende met allereerst een pleidooi voor een duurzamer Capelle waar meer gefietst, bewuster geconsumeerd en minder weggegooid wordt. Tijdens het geanimeerde debat leerden de bezoekers een nieuw woord, dat duidelijk maakt dat het niet alleen maar gaat om minder maar ook om anders: consumanderen. Hierna gingen alle sprekers discussiëren met elkaar en met de zaal. Zoals het hoort, kreeg de avond nog een geanimeerd staartje tot laat in de foyer.

Kijk hier naar een korte video-impressie van Peter Ras

foto's Rogier Bos