Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Zó was de thema-avond op woensdag 28 mei 2014

De beste ondernemers zijn...

Een drukbezochte en succesvolle avond, met als hoogtepunt het bekendmaken van de twee Capelse Ondernemers van het Jaar. Jan Kuipers van Q-Vario Beveiligingsoplossingen kreeg uit handen van burgemeester Frank Koen de Startersprijs. De oeuvreprijs was voor Hans de Koning van M. de Koning autobedrijven.

Starter of gevestigde ondernemer, iedereen moet rekening houden met de toekomst. Dat werd al fijntjes duidelijk gemaakt in het filmpje aan het begin van de avond: grote, ooit onaantastbare merken zoals Kodak, Winkler Prins, Atari en TDK waren zomaar ineens verdwenen. Geschiedenis geworden, net als Loeki de Leeuw. Hoe komt dat?

‘Marktontwrichtende innovatie’ noemt trendwatcher Jan Willem Alphenaar zoiets. Begeesterd liet hij nog meer treffende voorbeelden zien van hoe je als ondernemer te laat kunt zijn met het onderkennen van nieuwe ontwikkelingen. Soms beginnen die als science fiction: de voorlopers van Skype, Google Glass en nog meer hedendaagse ‘nieuwigheden’ dienden zich tientallen jaren geleden al aan in Star Trek. De toekomst kan soms plotseling heel dichtbij komen, en dus is het zaak om goed te kijken naar wat er al is. Als we nu een koffiemok kunnen 3D-printen, zou het wel eens snel zo kunnen zijn dat er ook een complete, werkende kunstnier uit de printer komt.

Na de boeiende presentatie van Jan Willem Alphenaar was het de beurt aan de vijf kandidaten voor de Startersprijs, die op deze avond de local hero’s waren. Jaap Boiten van De Huiswerkplek, Marco Mes van De Zakelijke Website, Jan Kuipers van beveiligingsbedrijf Q-Vario, Edwin van IJzendoorn van Brical Bevrachtingen en Sophie Stellaard van ontwerpbureau Concepts4You zetten een voor een hun beste beentje vóór. Strak in de hand gehouden door moderator Jan Dirk Stouten natuurlijk, want de klok was onverbiddelijk op deze volle avond.

Terwijl de jury onder leiding van Themater-veteraan Roy Thurik zich terugtrok om de moeilijke keuze te maken, vermaakte cabaretier René van Meurs de zaal. Waarna de spanning hoog opliep. Wethouder Eric Faassen vertelde over de bedoeling van de twee ondernemersprijzen, en burgemeester Frank Koen verscheen – eerst voor het uitreiken van de schitterende ere-stier en oorkonde aan Hans de Koning. Het grote moment van ‘the winner is...’ mondde uit in glorie voor Jan Kuipers van Q-Vario.

foto's Rogier Bos