Toegang: Iedereen moet mee (kunnen) doen!

woensdag 28 februari 2024

WAAR GING HET OVER?

 

Toegang: iedereen moet mee (kunnen) doen

 

Enkele trouwe bezoekers van Themater pushten ons al geruime tijd eens aandacht te besteden aan het thema van de (on)bereikbaarheid van gebouwen en instellingen. Natuurlijk denken wij dan gelijk aan lichamelijke belemmeringen die een grote rol spelen. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook allerlei andere belemmeringen (zoals pleinvrees; analfabetisme; taalachterstand, sociaal-psychologisch belemmeringen en onvoldoende digitale vaardigheden).

 

Op 28 februari was het dan (eindelijk) zo ver. Toegang maar natuurlijk ook alle belemmeringen in deze toegang stonden centraal. De avond begon al met een filmpje van Philip Sleurink waarin we een Capelse rolstoeler zag worstelen door Capelle aan den IJssel. Dan stonden auto’s hopeloos in de weg; dan was er gewoon een extra stoeprand of andere drempel en wat zat dat beeldscherm bij de apotheek om in te toetsen (en daarna je medicijn te verkrijgen) hoog.

 

Alice Schippers, hoogleraar aan de Universiteit van Humanistiek (Utrecht) schetste vervolgens op uitstekende wijze het beeld van de manier waarop wij vaak aankijken tegen beperkingen en hoe ook Nederland traag was een resolutie van de Verenigde Naties over dit thema te ondertekenen. Gerard de Nooij sloot vervolgens naadloos aan op dit verhaal. Zijn eigen verhaal – dwarslaesie door een motorongeluk -  maakte dat hij in een rolstoel op het podium verscheen en vervolgens twintig minuten de zaal aan zijn lippen had. Met een helder verhaal, goede anekdotes en veel humor. Daarmee werd de boodschap van zijn verhaal alleen maar sterker. Van zijn handicap heeft Gerard zijn beroep en missie gemaakt met zijn bedrijf Ongehinderd om gemeenten te ondersteunen bij het toegankelijk maken van gebouwen e.v.

 

Na een korte pauze was het podium voor een beroemd rolstoelpaar Ilona Brugman (in rolstoel) en Richard Okkerse (wel mobiel). Licht, muziek en optreden maakte het geheel spetterend. Een daverend applaus was hun deel; zeker toen ook de hele zaal - armen zwaaiend - mee ging doen.

 

De paneldiscussie was relatief kort, maar de verschillende aanwezigen konden zeker voldoende hun verhaal vertellen. Onze wethouder Marc Wilson vertelde wat de gemeente inmiddels deed aan inclusie-beleid. Capelle behoort zeker bij de kopgroep maar ook hier valt nog wel eens wat te verbeteren. Zo is de ingang van Aquapelle voor rolstoelers aan de zijkant ook niet het visitekaartje voor deze groep Capellenaren, zo merkte Marc op. Edward Maalouf sprak over eigen ervaringen als gehandicapt topsporter; Sidney Tetelepta – blind en aanwezig met zijn trouwe metgezel, zijn hond - sloot hierop aan en pleitte voor meer toegang voor assistentiehonden in ziekenhuizen e.v. Dat blijkt vaak een probleem terwijl deze hond voor zijn of haar baas onmisbaar is als vaste begeleider. Ten slotte hield Annemarie van Sande een pleidooi om andere vormen van belemmeringen van toegang en dan met name taalachterstanden (lees- en schrijfvaardigheden; andere taal machtig; de steeds verdere ontoegankelijkheid van internet/digibeten) niet te vergeten.

 

Het was – zo bleek vanaf de eerste minuut – een avond met precies de juiste ‘vibe’.  De juiste toon en warmte was in de zaal en dat maakte dat onze gespreksleider Frénk van der Linden ook precies die rol kon vervullen die hij graag vervult. Ook dat vreemde streepje op zijn voornaam paste in het verhaal. Al met al een avond die de meeste aanwezigen echt niet gaan vergeten!

TERUG NAAR ALLE THEMA'S

TERUG NAAR HOME