INFORMATIE  INNOVATIE  INSPIRATIE  INVITATIE

Capelle Circulair:

Op naar een duurzame gemeenschap?

Bekijk hieronder een impressie van de avond

WAAR GING HET OVER?

 

Soms zit het gewoon mee… Woensdagavond 23 februari was zo’n avond. Op het laatste moment werd de mogelijkheid gecreëerd dat Themater ook gewoon het theater in mocht. Niet alleen voor de opnames van de bijeenkomst zelf maar ook met publiek. Het werd echt een topavond! De opening door de Rotterdamse (praktijk)hoogleraar Derk Loorbach was perfect. Hij gooide de knuppel op een goede manier in het hoenderhok. Circulaire economie vraagt echt een revolutionair andere mindset. Van die lineaire fossiele brandstof (weggooi)economie zullen we af echt moeten. Dat vraagt veel van ons allen. Uiteraard begrijpt hij ook dat zoiets soms met kleine stapjes zal gaan en dan weer meer schoksgewijs en dat dat van ons allen offers zal vragen. Zelfs de wetenschappelijke fora die over de gehele wereld elkaar ontmoeten zal eraan moeten geloven. Vliegen als uitzondering in plaats van als regel. Dat wist Frenk van der Linden, de vaste presentator die echt op dreef was, Loorbach wel te ontfutselen.

 

Het vervolg met Jeroen Put – adviseur/onderzoeker op het gebied van het circulaire denken sloot haarfijn aan op het verhaal van Loorbach. Goede herkenbare voorbeelden en plaatjes maakten duidelijk dat circulair echt veel meer is dan slimme afvalscheiding. Het gaat ook over ‘re use’ hergebruik van spullen en grondstoffen, ‘repair’ – maak producten niet zo dat ze na een jaar uit elkaar vallen en niet meer reparabel zijn. Het gaat uiteindelijk dus vooral - en daar begint het - met ‘rethink’. Denk na wat je nodig hebt en wat je hoe moet produceren.

 

Negen lijsttrekkers (of hun vervangers) van de Capelse politieke partijen die meedoen met de verkiezingen zagen in twee rondes (voor en na de pauze) een kritische presentator tegenover zich die niet met simpele of goedkope antwoorden snel tevreden was. Met een vriendschappelijke hug werd duidelijk dat soms een politicus onevenredig kritisch was aangepakt. Inmiddels hadden de ruim zestig aanwezigen in de zaal en ook de … bezoekers thuis (die via een device de sessie volgden) kunnen genieten van Cedric Muchall als pauzeact met verhaaltjes, kritische reflecties op de sprekers  - waar is de liefde in alle verhalen – en virtuoze gedichten een prachtig intermezzo vormde.

 

Omdat sprekers en politici voldoende de ruime moesten hebben om voldoende uit de verf te komen, was de resterende tijd voor het interessante panel met onder andere medewerkers van het IJsselland en Irado en een wervend verhaal van de directeur BlueCity over toevallige kansen bij het bijeenbrengen van verschillende startende ondernemers in het voormalige zwemparadijs in Rotterdam (aan de Maas) misschien net te kort. Feit is dat de aanwezigen en kijkers in enkele uren een goed beeld hebben kunnen krijgen van circulair denken en handelen en ook gezichten zagen bij Capelse politici die straks ons weer gaan vertegenwoordigen. En…  voor degenen die live aanwezig waren: wat was het gezellig elkaar weer eens te ontmoeten in de foyer na afloop.

 

P.S. Deze avond liep natuurlijk op rolletjes dankzij de professionele ondersteuning vanuit het theater, maar een bijzonder woord van dank zeker ook voor Willem Groenendijk die echt aan de basis stond voor dit mooie programma (idee, sprekers) en na vele jaren het bestuur van Themater verlaat. Een mooiere afscheidsavond was niet te organiseren Willem!

Bekijk hieronder de fotoreportage van de avond gemaakt door Rogier Bos - rogierbos.com

TERUG NAAR ALLE THEMA'S

TERUG NAAR HOME