INFORMATIE  INNOVATIE  INSPIRATIE  INVITATIE

JEUGDZORG

WAAR GING HET OVER?

Een heel geslaagde avond met veel informatie en discussie. De vernieuwingen in de jeugdzorg riepen veel vragen op en de meeste daarvan werden uitstekend beantwoord door de deskundige sprekers.

 

Goed zorgen voor onze jeugd. Ook, en in het bijzonder, voor die jongeren die op welke wijze dan ook in de problemen zitten. Wie zou daar op tegen kunnen zijn? Zeker niet de talloze beroepskrachten die werken in de vele organisaties en instellingen, die samen verantwoordelijk zijn voor de Jeugdzorg. Professionals die, dag in dag uit, keihard werken om jongeren met problemen zo goed mogelijk te helpen.

 

Hoe kan het dan toch dat de Jeugdzorg de afgelopen jaren vaak behoorlijk negatief en soms zelfs ronduit dramatisch slecht in de publiciteit is geweest? Ernstige fouten en hoogoplopende conflicten lijken het beeld van Jeugdzorg bepaald te hebben. En dat geldt ook voor bureaucratische rompslomp, lange wachtlijsten, ellenlange intakeprocedures en protocollen die belangrijker lijken te zijn geworden dan echte mensen. Is de huidige Jeugdzorg misschien zo complex geworden dat we er met z’n allen geen greep meer op hebben? Onbeheersbaar en oncontroleerbaar geworden?

 

En, of het allemaal niet al lastig genoeg is: per 1 januari 2015 is de verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg door rijk, provincies en regio’s, volledig aan de gemeenten overgedragen; onderdeel van de drie D’s, de grote decentralisaties van rijk naar gemeenten. Zal dat, vragen velen zich af, wel goed gaan?

 

Alle reden dus om ons in deze THEMATER af te vragen hoe het met de Jeugdzorg gaat. Goed genoeg of moet het juist (drastisch) beter? Wordt onder regie van de gemeenten alles anders, beter overzichtelijker, dichter bij de klanten? Zullen incidenten en conflicten dan tot het verleden behoren?

 

Deskundige gasten:

 

Erik Gerritsen – Bureau Jeugdzorg Amsterdam

 

Ciska Scheidel – Decentralisatie Jeugdzorg Rotterdam

 

Willem Kramer en Erica Korenstra – Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin Capelle aan den IJssel

 

De theateract wordt verzorgd door Bart Melief, Jan Dirk Stouten presenteert de avond en leidt het debat

Bekijk hieronder de fotoreportage van de avond gemaakt

NAAR ALLE THEMA'S

TERUG NAAR HOME