INFORMATIE  INNOVATIE  INSPIRATIE  INVITATIE

UITNODIGEND BESTUUR

WAAR GING HET OVER?

 

De gemeente is er voor alle burgers. Dat hoort ook zo. Maar de gemeente kan niet alle problemen van alle burgers oplossen. Zeker niet alleen. De gemeente kan wel veel meer doen samen met haar burgers. Dus is het in ieders belang dat burgers zich actief kunnen opstellen. Initiatief kunnen nemen.

 

Hoe kan een gemeente stimuleren dat burgers dat doen? En hoe kan een gemeente ervoor zorgen dat initiatieven van burgers tot hun recht komen? De actieve burger wil serieus genomen worden door de gemeente. Wil geholpen worden om initiatieven waar te maken.

 

De gemeente zal moeten leren dat burgers (soms) even slim zijn als ambtenaren en bestuurders. Maar de gemeente zal burgers met prachtige plannen ook moeten uitleggen wat kan en wat niet kan, en waarom niet alles kan. Gemeentelijk beleid is er niet voor niets.

 

Deze THEMATER ging over het idee van ‘uitnodigend bestuur’. Dat gaat verder dan louter inspraak. Uitnodigend bestuur stimuleert burgers om zelf met plannen en ideeën te komen. Uitnodigend bestuur moedigt burgerinitiatief aan, en helpt burgers zulke plannen te realiseren. Binnen de grenzen van het redelijke natuurlijk, niet alles kan tegelijk.

 

Kortom: uitnodigend bestuur is balanceren tussen uitdagen, stimuleren en afremmen. Dat is lastig. Maar het maakt uitnodigend bestuur ook uitdagend en interessant.

 

Deze avond deden we samen met de organisatie van het LPB Congres, dat op 21 en 22 november in Capelle aan den IJssel wordt gehouden. We beginnen met een heldere inleiding van een van de grootste specialisten op dit gebied:

 

prof. dr. Arwin van Buuren

hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is als geen ander in staat om zo'n best wel ingewikkeld onderwerp voor een breed publiek begrijpelijk en interessant te maken.

 

Het bestuur van THEMATER had met veel genoegen cabaretier Vincent Bijlo uitgenodigd. Die had rake opmerkingen weten te maken over het onderwerp van de avond én over veel andere zaken.

 

Na de pauze gingen we voor deze gelegenheid de rest van de avond weer in de zaal zitten. Daar werd duidelijk  hoe de gemeente Capelle aan den IJssel het onderwerp 'uitnodigend besturen' zag.

 

Deze speciale avond werd gepresenteerd door gastmoderator Marianne van den Anker

NAAR ALLE THEMA'S

TERUG NAAR HOME